Uncategorized

H Liquid Media και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ANALYSIS στις ημέρες Erasmus 2023

Φοιτητές, ερευνητές και επαγγελματίες από το χώρο της επικοινωνίας, της δημοσιογραφίας και της τεχνολογίας συμμετείχαν στην εκδήλωση, που πραγματοποίησε το τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο πλαίσιο του θεσμού Erasmus Days 2023, την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου. 

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η προώθηση και διάδοση του ευρωπαϊκού έργου Erasmus+ με τίτλο “ANALYSIS: trAiNing mediA professionals on appLYing advanced, high-impact digital technologieS to combat dISinformation”.

Το έργο ANALYSIS αποτελεί μια συνεργατική κοινοπραξία, που θα προσφέρει εκπαίδευση σε προηγμένες τεχνολογίες στους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης με στόχο την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Αυστρία.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Αιμίλιος Περδικάρης, πρόεδρος του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ – ΜΠΕ), ο Χρήστος Γαβαλάς, Fact – Checking Manager στην Athens Technology Center και ο Παναγιώτης Γκανάς, Social Media Marketeer στην Liquid Media.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Κωνσταντίνος Μουρλάς, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ. Βασικές θεματικές της συζήτησης ήταν οι τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα εργαλεία και οι δημοσιογραφικές πρακτικές για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.


Στον ορθό τρόπο αξιοποίησης των τεχνολογικών λύσεων στη δημοσιογραφία αναφέρθηκε ο κ. Περδικάρης επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητο να υπάρχουν σαφείς κανονισμοί, κατάλληλα εργαλεία και ειδικά καταρτισμένοι δημοσιογράφοι. Παράλληλα, ο κ. Γαβαλάς αναφερόμενος στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης που υιοθετούνται όλο και περισσότερο από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ανέδειξε την “ανάγκη που θα γίνεται έκδηλη όλο και περισσότερο γύρω από τη δημιουργία LLM ειδικά για τον δημοσιογραφικό κόσμο” με καίρια τη συνδρομή των Πανεπιστημίων, ώστε οι δημοσιογράφοι να μην είναι “όμηροι” των αποτελεσμάτων που θα παράγουν τα μοντέλα των big tech όπως της OpenAI “όσο καλά εκπαιδευμένα και αν είναι αυτά”. Ο ίδιος εστίασε επίσης, στην συμμετοχή της Athens Technology Center στο Κεντρικό Παρατηρητήριο της ΕΕ για τα Fake News (EDMO) όσο και στο παράρτημά του σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα (MedDMO) και τα οποία παρέχουν fact checking υπηρεσίες μέσω εγκεκριμένων οργανισμών αλλά και τεχνολογικά εργαλεία για την επαλήθευση των ειδήσεων.

Στο πλαίσιο συζήτησης σχετικά με την ενσωμάτωση πρακτικών fact-checking από τους ελληνικούς δημοσιογραφικούς οργανισμούς, ο κ. Γκανάς τόνισε τόσο την καθυστέρηση υιοθέτησης τέτοιων πρακτικών όσο και την απουσία επαγγελματιών fact-checkers. Τη θεσμοθέτηση του επαγγέλματος fact-checker υποστήριξε και ο κ. Περδικάρης τονίζοντας ότι η διαδικασία της διασταύρωσης θα πρέπει να μεταβεί στη νέα εποχή. Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης τη δυσκολία αντιμετώπισης των ψευδών ειδήσεων στο χώρο των κοινωνικών δικτύων, καθώς καθίσταται αδύνατη η πρόσβαση και ο έλεγχος των δεδομένων σε πλατφόρμες όπως το TikTok.


Τέλος, ο κ. Γκανάς αναγνώρισε μία σειρά από προκλήσεις που συναντώνται στα κοινωνικά δίκτυα, όπως τα deep fakes, τα βίντεο που παράγονται με χρήση τεχνητής νοημοσύνης και μιμούνται με μεγάλη ακρίβεια την ομιλία και τα πρόσωπα διάσημων και σημαντικών ατόμων.

Η εκδήλωση συνέβαλε σημαντικά στο διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των φοιτητών και των επαγγελματιών του κλάδου των μέσων ενημέρωσης, ενισχύοντας την αναζήτηση λύσεων για την αντιμετώπιση της ψηφιακής παραπληροφόρησης.

Tο έργο ANALYSIS πραγματοποιείται από το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιστημονικό υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή, Κωνσταντίνο Μουρλά σε συνεργασία με τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς, Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ – ΜΠΕ), Liquid Media, το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων (APA), το πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων (APImprensa), το πανεπιστήμιο της Βιέννης και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας ISTEC.

Author


Avatar